Contoh Pidato Bahasa Sunda Lengkap, Terbaru dan Paling Dicari

 Posted on Senin, Oktober 15th, 2018  Posted in Info Penting, Informasi  Mamikos

Contoh pidato bahasa Sunda lengkap – pidato yang disampaikan menggunakan bahasa daerah bukanlah hal yang aneh lagi. Jika kamu diminta untuk menyampaikan pidato berbahasa Sunda, maka kamu bisa memulai pencarian pidato bahasa Sunda singkat padat jelas atau contoh pidato bahasa Sunda singkat agar para pendengar tidak merasa bosan. Bahasa Sunda menjadi salah satu bahasa yang cukup populer di kawasan Jawa Barat, sehingga sekolah-sekolah dasar hingga sekolah menengah pun menjadikan bahasa ini sebagai bahasa yang wajib dipelajari. Bahkan, tidak jarang dalam mengadakan beberapa acara digunakan bahasa Sunda sebagai bahasa resminya.

Contoh Pidato Bahasa Sunda Lengkap

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang pendidikan

Pendidikan di Indonesia parantos seeur pisan kamajuanana upami dibandingkeun sareng jaman kapungkur, nyaeta jaman panjajahan belanda atanapi jaman jepang. Kamajuanana anu kacida pisan nyaeta sagala kalangan tiasa  sakola, henteu mandang ras sareng kakayaan deui. Kamajuan anu sanes nyaeta dianggena basa Indonesia di sakola-sakola pikeun basa panganteur nyampekeun ilmu-ilmu anu diajarkeun.

Pemerintah liwat Dinas Pendidikan ngayakeun program kangge ningkatkeun kualitas pendidikan di Indonesia Program anu kahiji Wajib Belajar 12 tahun, nyaeta kudu sadaya wargi Indonesia kudu sakola ti mulai kelas 1 SD nepi kelas 3 SMA. Anu kadua Indonesia Pintar, nyaeta bantuan artos beasiswa kangge anu kirang mampu.

 Hayu urang sadaya diajar tina sajarah pendidikan di Indonesia anu kapungkur, supados henteu ngulangi kasalahan anu baheula. Hayu sami-sami nyukseskeun program pemerintah supados pendidikan makin sae. Ulah aya deui sakola anu henteu nampi hiji kalangan kusabab henteu seneng ka kalangan eta. Ulah aya deui sakola anu henteu nampi jalmi kirang mampu.

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang menuntut ilmu

Seeur pisan Hadits anu ngabahas perkawis nuntut ilmu tina rupa-rupa sisi, diantawisna :

Hadits nunjukkeun pentingna nuntut ilmu, anu hartosna “Nuntut ilmu teh wajib kangge sadaya muslim sareng muslimat. Sareng malaikat masihken sayapna kusabab ridho”. Maksadna pameget atanapi istri kedah nuntut ilmu kusabab pentingna ilmu bahkan disebatkeun malaikat the ridho pisan kanu nuntut ilmu nepi sayapna dipasihkeun ka jalmi anu nuntut ilmu. Di sanes Hadits, leuwih ageung pahala tilemna jalmi anu gaduh ilmu dibandingkeun solatna jalmi anu henteu gaduh ilmu. Kusabab eta, hayu urang nuntut ilmu supados sagala amal urang nilaina leuwih ageung di mata gusti Allah swt.

Hadits nunjukkeun waktosna nuntut ilmu, anu hartosna “Nuntut ilmu teh ti waktos gendongan nepi ka liang kubur”. Maksadna nuntut ilmu teh waktosna iraha wae salama urang hirup. Janten ulah aya alesan upami parantos sepuh henteu kedah nuntut ilmu deui.

Hadits nunjukkeun tempatna nuntut ilmu, anu hartosna “Tuntut ilmu nepi nagari China”. Maksadna nuntut ilmu teh kedah, sanajan tempatna jauh kabina-bina sareng perjalananana hese kawas kumaha oge. Kunaon nagari China? Kusabab di jaman eta, China teh tebih sareng paradabanana parantos maju.

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang perpisahan

Alhamdulillah acara jambore nasional sampun rengse, lamun saur papatah aya patimuan, mesti aya papisahan oge. Mugia sagala kagiatan anu parantos urang laksanakeun di tempat ieu kenging berkah ti gusti Allah swt, sareng manfaat kangge sadayana. Mugia kagiatan anu sae ieu tiasa dilaksanakeun deui di kasempatan payun. Silaturahim sae anu kajalin di tempat ieu hayu urang teras lanjutkeun supados henteu pegat kitu wae.

Sakitu wae, haturnuhun perhatosanana, bilih aya anu sae eta ti gusti Allah swt, bilih aya anu lepat eta ti diri simkuring.

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang kesehatan

Khasiat madu dina kesehatan tos teu perlu ditaroskeun deui, Al-Quran nepi aya surat An-Nahl anu hartosna Lebah. Dina Hadits oge aya obat sagala panyakit nyaeta madu, anu hartina “madu nuaeta obat sagala panyakit kecuali maot”. Di piramida ditimukeun madu anu awet padahal parantos lami pisan disimpen, sareng kandunganana henteu robah.

 Madu tos macem-macem bentukna, hayu sami-sami ngarutinkeun ngaleeut madu kangge kasehatan. Pastina kudu dibarengan doa ka gusti Allah swt, kusabab naon? Madu mung saukur perantara, kasehatan asal sajatina mah ti gusti Allah swt.

  • Contoh pidato bahasa sunda singkat tentang agama

Sholat teh tiangna agama, saha anu ninggalkeun sholat sami wae ngaruntuhkeun agama. Sholat teh janten pembeda jalmi islam sareng sanes. Sholat bakal jadi ibadah anu kahiji ditaroskeun di dinten perhitungan, upami sholatna sae amal ibadah anu sanes oge sae, kitu oge sabalikna. Sholat teh urang ngahadep ka gusti Allah, gampangna mah laporan, lima kali sadinten anu wajibna.

 Sholat teh utamina dilakonan ku cara berjamaah, tempatna di masjid, waktosna di awal waktos anu parantos ditangtukeun. Hayu sami-sami urang sadaya ngajaga sholat berjamaah, kusabab solat berjamaah the darajatna 27x leuwih ageung.

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang perjuangan

Presiden Indonesia anu kahiji Soekarno pernah nyarita upami perjuangan anjeunna the gampil kusabab ngalawan bangsa asing, dibandingkeun perjuangan urang ayeuna kusabab ngalawan diri jeung bangsa nyalira. Musuh anjeunna katingali Belanda, Jepang anu palay nguasaan Indonesia, musuh urang henteu katingali kusabab bangsa urang sorangan anu cirina sami sareng urang nyalira. Perjuangan urang ayeuna bakalan leuwih berat, bangsa urang sorangan anu haus kekuasaan jeung kakayaan, anu dinamikeun koruptor.

 Koruptor, pelaku korupsi anu jadi musuh urang sadaya. Perjuangan urang dimulai tina diri urang nyalira, jujur dina wawartos, nepatan janji, jujur dina kalakuan, nyampekeun amanah. Taun payun aya coblosan partai sareng presiden, hayu urang sami-sami milih anu bersih tina korupsi. Tingali tokohna, pernah korupsi atanapi henteu, tokohna kudu jujur, nepatan janjina, amanah atanapi henteu dina tugasna.

  • pidato bahasa sunda tentang lingkungan

Jalmi diturunkeun ku gusti Allah swt ka alam dunya ieu kangge janten khalifah atanapi pamimpin. Pamimpin dunya teh kudu tiasa ngajaga sagala anu di dunya, urang ngajaga kalakuan ka jalmi anu sanes. Ngajaga sato, tatangkalan sareng sagala nu aya, ulah ngarusak teu puguh. Kenging ngamanfaatkeun, nanging sacukupna wae, ulah nepi janten sia-sia.

 Sagala nu aya di alam dunya ieu teh titipan ti gusti Allah, anu bakal ditaroskeun deui sareng dituhunkeun pertanggungjawabanana. Sanajan eta, masih aya anak-incu urang anu bakalan nempatan alam dunya ieu, lamun ruksak ku urang, kumaha nasibna anak incu urang sadaya.

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang kebersihan

Dina agama Islam, kabersihan teh mani utami pisan. Sateuacan sholat anu jadi ibadah utama kedah wudhu heula. Wudhu nyaeta ngabaseuhan anggota wudhu ngangge cai anu suci sareng nyucikeun. Upami henteu aya cai nya tiasa tayamum, ngangge debu, carana kumaha yakin lah parantos apal sadaya. Aya deui istinja nyaeta ngabersihan tina najis. Anu terakhir nyaeta mandi wajib, mandi seluruh badan anu diawalan ku wudhu heula, sabab kudu mandi wajib tos arapal sanes? Hehe

 Janten kitu, urang Islam anu taat teh pasti bersih, sanes pas bade ibadah wae, tapi dina kahirupan sadidinten oge.

  • Contoh pidato perpisahan kelas 6 bahasa sunda

Henteu karaos ayeuna genep taun parantos kaliwat, anak simkuring anu sateuacana henteu tiasa maos ayeuna parantos luwih sae maosna tibatan simkuring. Anak kuring anu nembe belajar maos iqro, ayeuna parantos hafal juz 30. Alhamdulillah, simkuring ngaraos bersyukur pisan nyakolakeun anak di MI. Di MI ilmu dunya gaduh, ilmu agama kangge bekel di akherat gaduh. Alhamdulillah pergaulan di MI kajaga, simkuring henteu hariwang upami anak simkuring nuju sakola teh.

Haturnuhun ka kapala sakola, para guru, ustadz, ustadzah. Simkuring ngarasa berhutang budi pisan, nanging henteu aya nu tiasa simkuring pasihkeun salian haturnuhun sareng doa tina hate nu paling jero.

  • Contoh pidato bahasa sunda tentang pahlawan

Pahlawan teh henteu saukur anu aya gambarna dina artos, atawa anu namina janten nami jalan. Pahlawan tiasa saha wae anu ngarelakeun dirina janten henteu nyaman kangge kabutuhan jalmi sanes. Pahlawan ayeuna mah henteu kudu deui berkorban nyawa, nu penting manfaat kangge jalmi sanes.

Contona : Asep gaduh tanah, tanahna diwakafkeun kangge ngadamel sakola. Asep teh janten pahlawan, kusabab karelaan anjeunna ngawakafkeun tanah, tiasa aya sakola kangge kabutuhan jalmi seeur. Conto anu sanes : Kabayan mulungan paku di jalan, Kabayan teh janten pahlawan kusabab anjeunna mulungan paku di jalan, henteu aya anu kacugak paku teras getihan. Enggal urang sadaya ngalakonan perkawis anu alit tapi ngadamel urang janten pahlawan kangge jalmi sanes.

Sekian contoh pidato bahasa Sunda lengkap yang dapat menjadi referensi. Bermacam-macam contoh acara yang bisa menggunakan bahasa Sunda, seperti acara peringatan pendidikan, untuk perpisahan, acara keagamaan, dan sebagainya pun dapat kamu modifikasi. Penampilanmu akan semakin bagus ditunjang dengan pakaian adat sunda atau properti yang menunjukkan bahwa kamu sedang menyampaikan pidato bahasa tersebut. Selamat menyampaikan pidato bahasa Sunda dengan baik dan benar!

Klik dan dapatkan info kost di dekat kampus idaman mu:

Contoh Pidato Bahasa Sunda

Contoh Pidato Bahasa Sunda